Ett välsmakande sätt att minska utsläpp

Att göra hållbara kostval är ett av de enklaste sätten att minska sin klimatpåverkan. För att lyfta fram frågan har Neste tagit fram Zero Menu, en hållbar meny och ett utsökt sätt att minska utsläpp. Att välja särskild kost så som glutenfritt, mjölfritt och vegetariskt blir allt vanligare av olika skäl, är det kanske dags att nästa mattrend blir fossilfritt? Zero Menu kommer att serveras på Zero Island, Lidö i Stockholms skärgård från och med midsommar.

Vad är Zero Menu?

Livsmedelsproduktionen i världen är ansvarig för en fjärdedel av alla utsläpp av växthusgaser. En ofta nämnd källa till utsläpp är uppfödning av boskap, men även transporter, förpackningar, lagerhållning, processad mat och själva tillagningen orsakar också en betydande mängd av utsläppen. Zero Menu skapades för att möta denna utmaning. Det är en särskild hållbar meny skapad för att orsaka så lite fossila utsläpp som möjligt, där alla möjliga källor till utsläpp tas i beaktande, från jord till bord.
Läs mer: Ett välsmakande sätt att minska utsläppen på Zero Island

Jonas Svensson

Bakom menyn står Jonas Svensson, en prisbelönt kock och matentusiast som arbetat på flera kända restauranger, bland annat framgångsrika Miss Voon. Svensson har flera års erfarenhet från Sveriges kulinariska toppskikt.

ZERO MENU

“Mina tankar kring menyn har varit att utgå från råvaror som är i säsong och inte kräver långa transporter, samt balansen mellan de råvaror som används. Självklart är målet även att maten ska vara vacker och smaka gott.”

- Jonas Svensson

 

FORRÄTT

Naturhamnen
Ramslök “från vår till sommar”, färskpotatis, syrad gurka

HUVUDRÄTT

Strömkajen
Spetskål “jord, hav och sol”, hjälmaregös, fänkål, dill, jordärtskocka

EFTERRÄTT

Bageriet
Rabarber “karamelliserade vindar”, punschgrädde från Roslagen

Hållbara lösningar


Att använda lokala råvaror i säsong och försöka slänga så lite rester som möjligt är två av grundstenarna för att skapa Zero Menu. För att minska utsläppen ytterligare har Neste och våra partners fokuserat på att hitta smarta tekniska lösningar som gör matlagningen hållbar.

Lokala råvaror


Eftersom transporter orsakar utsläpp har så många av de råvaror som används i Zero Menu som möjligt producerats lokalt och ekologiskt.
Läs mer: Neste driver hållbara transporter på Zero Island

Minska på skräpet


För att hantera problemet med skräp och avfall så har livsmedel använts med så lite förpackning som möjligt. Alla matrester komposteras för att bli matjord, där näringsämnen återförs till jorden och minskar behovet av extra gödning och bevattning.

Energieffektivt


Energieffektivitet och förnybar energi är de två viktigaste delarna av en hållbar energilösning. De har båda varit viktiga i framtagandet av Zero Menu, vi använder förnybar energi från solpaneler och Neste MY Förnybar Diesel. Vid behov används extra el från andra förnybara källor. Energiförbrukningen hålls nere av användandet av ledbelysning, luftvärmepumpar och särskilda energisparande rullgardiner.

Related topics

Neste är världens största producent av förnybar diesel. Vi har tagit första steget mot en koldioxidneutral framtid, men vi kan inte göra det på egen hand. Tillsammans med våra samarbetspartners utforskar Neste nya lösningar och idéer som kommer föra oss mot en ljusare framtid.